Trygt rekkverk med sterke og stabile stolpeføtter

Vindex metallfot til rekkverk
Ikke la deg lure av at stolpeføtter fra Vindex er lavere enn det noen andre aktører i bransjen bruker til lignende typer rekkverk. Selv om de er lavere gjør både utforming og valg av materiale føttene minst like solide og holdbare.

Et av Vindex sine hovedprodukter er vedlikeholdsvennlige rekkverk til terrasser laget av PVC.   Rekkverkene har solid og kraftig kvalitet, er gjennomfarget, UV-bestandige og vannavstøtende. De verken gulner eller falmer over tid, noe som gjør at de kan stå i årevis i det barske norske klimaet uten at utseendet forringes.

Når du skal montere et PVC-rekkverk fra Vindex på terrassen, må du først feste metallføtter der alle gjerdestolpene skal stå. Deretter tres PVC-stolpene over stolpeføttene. Stolpene kan skrus fast i føttene om ønskelig. For å låse eventuell slark, kan det også brukes kiler mellom fot og stolpe, altså på innsiden av stolpen.

Fra tid til annen får vi imidlertid spørsmål om bruken av føttene vi leverer. En av grunnene til at vi får disse spørsmålene, er at våre føtter er kortere enn føttene noen andre aktører i bransjen bruker til lignende typer rekkverk. Bekymringen som går igjen hos de som kontakter oss, er at korte føtter ikke gir et like solid og holdbart sluttresultat som lengre gjør. Det trenger du ikke å være bekymret for.

Våre stolpeføtter har stor flate og god avstand mellom festehullene.

Vindex sine stolpeføtter har en større bunnplate enn konkurrentene. Den måler hele 16,5 x 16,5 cm, og med 13,5 cm mellom festehullene får du både en stor festeflate og god fordeling av belastning. Dermed påstår vi at det ferdige resultatet med Vindex stolpefot er bedre, sterkere og mer stabilt. Med en hulldiameter på 11,0 mm er det dessuten mulig å bruke forholdsvis grove skruer, slik som franske treskruer med diameter på 10 mm.

For mest mulig stivhet, anbefaler vi alltid at foten plasseres slik at alle fire skruene kan skrus ned i bjelkelaget. Da kan du bruke lange skruer i samtlige festehull. I mange tilfeller betyr det at du må montere en ekstra bjelke i bjelkelaget. Det er også mulig å kubbe for å få dette til.

PS! Alle våre festesystemer, inklusive stolper som festes på ferdig terrassedekke, overholder kravene til Norsk Standard. Forutsetningen er at de er montert mot et solid fundament, slik det både kommer frem i denne artikkelen og i våre monteringsanvisninger.

Vindex metallføtter har en bred bunnplate med god avstand mellom festehullene
Vindex metallføtter har en bred bunnplate med god avstand mellom festehullene.

Varmforzinket stål er et svært godt valg.

Andre som tar kontakt med oss, er mer opptatt av materialvalg. Der en del andre aktører bruker føtter i aluminium, har vi valgt å bruke varmforsinket stål. Aluminium har som kjent høy korrosjonsfasthet og mange tenker nok at dette er det opplagte valget for lang holdbarhet. Utfordringen med aluminium er galvanisk korrosjon som oppstår når det kommer i kontakt med edlere metaller, eksempelvis jern. Det betyr at det ikke bør benyttes andre metaller enn syrefast material ved innfestinger. Feil bruk kan føre til at innfestingen ryker over tid.

Når stålet varmforzinkes, dyppes det i flytende zink slik at det dannes en legering mellom jern og zink. Denne legeringen er meget korrosjonsbeskyttende og slitesterk. Zink gir også en katodisk beskyttelse zinken, som gjør at rust ikke kan krype under belegget der det eventuelt oppstår skader. Dette i motsetning til hva som skjer ved malingsbelegg og belegg av edlere metall. I startfasen kan man se en svak rustdannelse på den blottlagte flate. Denne dekkes etter hvert av tungtløselige korrosjonsprodukter fra zinken som beskytter mot videre angrep.

Typiske bruksområder for varmforsinket stål er alt som står utendørs, og eksempler på produkter der det brukes er alt fra spiker til store stålbjelker. Typisk levetid er 20-30 år maritime miljøer og 50– 100 år i innlandet. Når du monterer et PVC-gjerde fra Vindex, dekker du dessuten til stålet. Vår erfaring er at dette fordobler levetiden. Dette er med andre ord en svært holdbar løsning.

En annen fordel med å bruke varmforsinket stål er at du kan bruke vanlige varmforsinkede skruer uten å være redd for at det skal oppstå galvanisk korrosjon. Med aluminium må du bruke syrefaste skruer, som er en del dyrere og vanskeligere å anskaffe enn varmforsinkede.

Del gjerne innlegget